ESET WINTER DAY

Sporočilo za javnost

Slovenski osnovnošolci ustvarjalno opozorili na varnostne izzive digitalnih tehnologij 

Najboljši kratki film o varni uporabi svetovnega spleta so posneli učenci Osnove šole »Naziv«.  

LJUBLJANA, 15. januar 2020  Kibernetski kriminal ustvarja visoko gospodarsko škodo. Pred varnostnimi tveganji pri uporabi informacijskih tehnologij niso varna niti podjetja in ustanove niti gospodinjstva oziroma zasebni uporabniki, vključno z otroki. Zato so v podjetju Si Splet, v okviru akcije »ESET zimski dan«, izvedli natečaj za najboljši video na temo varne uporabe spleta. Na natečaju, ki je potekal prvič, je sodelovalo devet osnovnih šol,  njihovi kratki videi pa so bili dostopni prek Faceboooka na strani ESET NOD32 Slovenija (https://www.facebook.com/ESETSlovenija/ ) in na  YouTube-kanalu Eset Slovenija ( https://www.youtube.com/channel/UCdpqj-ttr4jsOVTT6207msg ). Zmagovalci natečaja, ki so bili izbrani na osnovi skupne ocene, sestavljene iz glasu ljudstva in strokovne komisije, so učenci xy. razreda Osnovne šole »Naziv«, ki bodo za nagrado doživeli nepozaben zimski dan na tečaju deskanja z deskarskim asom Žanom Koširjem. 

 

»Nad prispevki smo navdušeni, saj so osnovnošolci pokazali, da se, kljub mladosti, dobro zavedajo problema ranljivosti pri uporabi svetovnega spleta. Veseli pa smo, da so poleg kibernetskih groženj prepoznali in izpostavili tudi problem odvisnosti od digitalnih tehnologij. Vsem šolam, mentorjem in učencem se zahvaljujemo za sodelovanje na natečaju, saj verjamemo, da lahko skupaj pomembno dvignemo zavedanje o problemu kibernetskih groženj,« je povedala Petra Veber, direktorica operacij v podjetju Si Splet, ki v Sloveniji zastopa vodilne evropske varnostne rešitve ESET in dodala, da si želijo, da bi ta akcija postala tradicionalna in da bi k sodelovanju pritegnili čim več osnovnih šol. Gre namreč za pereč problem, ki se ob razširjanju digitalne družbe vse bolj dotika vseh nas. 

 

Današnje generacije osnovnošolcev rastejo z informacijsko tehnologijo in digitalizacijo. Kibernetska varnost je zanje eno ključnih znanj, ki ga potrebujejo za uspešno delovanje v vse bolj digitaliziranem okolju. »Prepričani smo, da moramo otrokom pomagati razumeti tveganja, s katerimi se vsakodnevno srečujejo pri uporabi informacijskih tehnologij. Vsekakor je treba že v osnovni šoli začeti z intenzivnejšim pridobivanjem znanj o zaščiti pred kibernetskimi grožnjami, saj tedaj usvajamo temeljna znanja, ki jih potrebujemo za življenje,« je izpostavila Petra Veber. Za uspešno spopadanje z izzivi na področju kibernetske varnosti danes in v prihodnosti je po mnenju ESET Slovenije treba ljudi izobraževati že zelo zgodaj. Z ustvarjalno izobraževalno akcijo za osnovnošolce želijo povečati osveščenost in znanje splošne populacije glede varnosti na svetovnem spletu ter pri uporabi sodobnih informacijskih tehnologij.  

 

Posamezni razredi slovenskih osnovnih šol so na natečaju ESET zimski dan za najboljši kratki film o informacijski varnosti morali pod mentorstvom učitelja pripraviti video dolžine največ 3 minute. Zmagovalne prispevke so izbrali na osnovi prejetih všečkov na kanalu YouTube ter ocene komisije, ki so jo sestavljali strokovnjaki za informacijsko varnost podjetja Si Splet ter Gal Kočar – mojster digitalnega in strateškega marketinga ter predavatelj na Gea College.  

 

Šole, ki so se udeležile natečaja ESET zimski dan so: 

 

OŠ Tončke Čeč Trbovlje – https://youtu.be/h6KPXBs-gFg 
OŠ Miklavž pri Ormožu – https://youtu.be/PP9xI1XqQnI 
OŠ Preserje – https://youtu.be/IKh_733I-C4 
OŠ Vipava – https://youtu.be/fkeugf6lu7A 
OŠ Ravne na Koroškem – https://youtu.be/KeH88yJRRnw 
OŠ Poljčane – https://youtu.be/m_wjUDAHGYg 
OŠ Artiče – https://youtu.be/8rb9u6v0uPY 
OŠ Orehek Kranj – https://youtu.be/c3s43l63isQ 
OŠ Marija Vere, Kamnik – https://youtu.be/2M6ousqdbAo 
OŠ Kamnik – https://youtu.be/l4vSjVW0eew  

 

Zmagovalni razred se bo 7. 2. 2020 udeležil tečaja deskanja na snegu na Krvavcu, ki ga bo vodil Žan Košir. Drugo uvrščeni razred bo obiskal leteči Robi Kranjec in jim prinesel promocijska darila, vključno s protivirusno programsko opremo ESET za vse učence, tretje uvrščeni razred pa bo dobil darilni paket ESET. 

 

Tovrstno ozaveščanje lahko neposredno pripomore k večji varnosti otrok, po drugi strani pa dolgoročno zmanjšuje število incidentov, povezanih s kibernetsko varnostjo, v vseh segmentih družbe in v gospodarstvu. Samo znani varnostni incidenti so v lanskem letu po navedbah nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT podjetja stali več kot 300.000 evrov, pri čemer je bilo obravnavanih 2.431 incidentov. V ESET Slovenija ocenjujejo, da je škoda, ki jo v Sloveniji utrpijo gospodarske družbe zaradi različnih kibernetskih groženj, večmilijonska. Kot potrjuje praksa, bi se večini incidentov lahko izognili, če bi jih pravočasno in lažje prepoznali ter ustrezno ukrepali. 

 

 

O podjetju Si Splet 

Si Splet, d.o.o. je generalni zastopnik enega vodilnih svetovnih ponudnikov varnostnih rešitev in hkrati vodilnega ponudnika varnostnih rešitev iz Evropske unije, podjetja ESET. Ponudbo programske opreme za zaščito proti zlonamernim programskim kodam dopolnjuje z lokalno tehnično podporo ter s storitvami, kot so svetovanje pri upravljanju z informacijsko varnostjo ter izdelava varnostnih načrtov. Varnostne rešitev ESET v Sloveniji uporablja več kot 50.000 poslovnih in domačih uporabnikov. Med poslovnimi uporabniki so vodilna podjetja in organizacije iz gospodarstva in javnega sektorja, od proizvodnih, storitvenih in finančnih podjetij do zdravstva, oskrbe, izobraževanja in javne uprave.  

 

Stik za več informacij 

Petra Veber 

direktorica operacij   

 

Si Splet, d.o.o. 

Ukmarjeva 4 

1000 Ljubljana, Slovenia 

 

Telefon: 01 428 94 66 

E-pošta: petra.veber@sisplet.com 

Spletna stran: www.sisplet.com 

sl_SISlovenščina